Летните вируси подраниха, мъчат с главобол и диария

Архив Бургас

22-07-2012, 08:58

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

През миналите две седмици паралелно са вилняли два различни типа ентеровируси, които принципно засягат храносмилателния тракт.

Тази година вълната от летни инфекции започна по-рано,

каза д-р Ангел Кунчев от отдел „Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването, пише в. "Стандарт". Най-вероятно това е пряко свързано с климатичните условия и достигането на екстрени температури в по-ранен етап, още началото на месец юли. Обикновено това се случваше края на месец юли, даже по-често началото на август, но сега нещата се случиха по-рано и по-бързо.

През миналите две седмици паралелно са вилняли два различни типа ентеровируси, които принципно засягат храносмилателния тракт.

Летните инфекции протичат с типични симптоми като температурно състояние, с доста висока температура, трудно поддаваща се на сваляне, с гадене и повръщане, при част от тях с различно представена диария, характерно е главоболието и силната отпадналост, като отделните щамове имат и собствени характеристики. По данни на Центъра за заразни и паразитни болести, инфекциите тази година са две групи – ентеро 34 и коксаки вируси, но и двата протичат сравнително леко.

„Въпреки, че заболеваемостта достигна високи стойности, тя не е епидемична, случаите не бяха свързани един с друг, не бяха предали един на друг заболяването, а бяха като спорадични случаи. Имаше известно съсредоточаване в някои райони и то не толкова по Черноморието, колкото в Южната и Югоизточната част на страната. Най-много приети случаи имахме в Пловдив, Стара Загора, Ямболско, Благоевград, Бургас, така че пряка връзка между морето и тези заболявания няма. Връзката е, че където се съсредоточават много хора, става по-лесно предаването на такива заболявания, тъй като те се отделят в много големи количества от носителите и от болните, основно с изпражненията и при по-ниска хигиена е възможно да се случат и малки епидемични взривове в отделно заведение, ресторант, почивен дом, детски лагер и така нататък”, обясни д-р Кунчев пред Фокус.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия