Влади Въргала: Проблемът е в нас, хората, които градим едно общество

Животът

26-10-2013, 14:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

"Шменти капели - Легендата" и днешните политически шменти капели

"Шменти капели - Легендата" е най-новата телевизионна продукция в българския ефир. Излъчва се всяка събота от 21ч. то ТВ7. Сериалът е сатиричен и обхваща три епохи - от Царска България, през социализма до наши дни. Режисьор на продукцията е Влади Карамфилов - Въргала. Той споделя, че идеята за сериала е възникнала още докато е снимал филма "Операция Шменти капели". Разговор с Влади Въргала за новия проект и днешните политически "шменти капели" веднага след излъчването на първата и часове преди втората серия.

- Г-н Карамфилов, намирам ви по време на снимки на най-новия сериал в българския телевизионен ефир, какви послания носи този проект?

- С един приятел се хванахме на бас и това е всичко.

- От един облог цял сериал?

- Не (смее се). Филмът е част от професията, която имам. Най-важното е да разкажеш нещо. А киното остана може би една от териториите, където можеш спокойно да водиш диалог и със себе си, и със зрителя. Да приемем сериала за една игрална фантазия, един разказ от мен за зрителя.

- Съвпадение ли е заглавието на сериала с игралния ви филм "Операция Шменти-капели"?

- Не е съвпадение. Това е предисторията на героите от игралния филм. Това е откъде идва думичката "шменти-капели".

- Първата серия беше черно-бяла, защо такова решение?

- Чисто художественото ни намерение беше да се направят четири серии за Царска България, които да са черно-бели. Да припокрива спомена за черно-белите партизански филми, с които израснахме. Вторите четири серии да са за социалистическа България, когато киното беше ORWO, всичко беше една измита картина. Червеното, жълтото ... бяха едни такива мазни. И накрая съвремието - българинът в HD вариант. Царска България се оказа творчески много примамлива материя и там сюжетите от само себе си започнаха да се разгръщат, така че ние започнахме да снимаме като за четири серии, а сега се оказаха близо дванайсет и от тази гледна точка концепцията беше черно-бяла. В интерес на истината сега съм много раздвоен, но изцяло вземам мнението на оператора, защото той се подписва под картинката. Въпреки, че аз ще отнеса ругатните (смее се). И има и още нещо. Много трудно се снима филм в епоха. Винаги има нещо, което да присъства от съвременните елементи на бита. А когато е черно-бяло доста от нещата не се забелязват. Така, че в това отношение, с ръка на сърцето да си призная и чисто стратегически тази концепция ни е съюзник.

- Как ще се развие втора серия?

- Втора серия ще ви изненада. Тя няма нищо общо с първата. Това е среща със съвсем нови герои и е изцяло едно зрителско забавление. Доколкото в първата серия исках да кажа и заявя много важни неща. И на зрителя, и на мен не ни се гледат неща, които ще ни накарат да разсъждаваме. Искаме ей така - да хапнем, да пийнем, ей тези трите работи, за нещо да се похилиме и айде да легам, че утре пак (смее се).

- От сериала "Шменти капели - Легендата", към днешните политически "шменти-капели", на които ставаме свидетели. Ето последните събития: мораториум на продажбата на земи на чужденци в противоречие с договора ни с ЕС, изцепки на политици, протести, контра-протести и т.н. Какъв е вашият поглед?

- Да ви кажа честно, това е една проекция на други неща, които битуват в обществото ни, откакто я има България. И по-скоро това ме интересува - вечните човешки несъвършенства, които водят до тези проблеми. Не е проблемът в съвременния казус, с които обществото ни се сблъсква. Проблемът е в нас, хората, които градим едно общество.