Продължават връзките на Ген.Тошево с румънски общини

Мисия Добрич

05-02-2014, 09:23

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Община Генерал Тошево ще продължи сътрудничеството с румънските погранични общини с цел осъществяване на общи мащабни проекти, е станало ясно след среща между кмета на Ген. Тошево Димитър Михайлов и негови румънски колеги, съобщиха от добруджанското кметство. Целта на срещата е била да се обсъдят възможностите, които предлага новият програмен период 2014 – 2020 на Европейския съюз, в частта му за трансгранично сътрудничество между България - Румъния.

Общинското ръководство на Ген.Тошево е представило всички свои реализирани проекти, благодарение на които както в града, така и в няколко села на общината е изградена туристическа инфраструктура. Гостите от Румъния са споделили опита, който имат с реализацията на подобни международни инициативи. И двете работни групи са се обединили около мнението, че ресурсът, който предлага новия програмен период, е един добър шанс общините от двете страни на границата да модернизират своята инфраструктура, за да станат привлекателни места за своите жители и туристи.

Община Генерал Тошево има разработени няколко големи проекта по Програма за Трансгранично сътрудничество 2007 – 2013 България Румъния. Това са проектите „Общи корени – международен фестивал на фолклорните танци”, „Отговорно използване на природните ресурси и насърчаване на устойчивото развитие на алтернативни форми на туризъм", „Трансграничен регион Генерал Тошево – Негру Вода – непозната туристическа дестинация” и „Оборудване за спасяване на нашия живот”. Общата им стойност надхвърля 5 млн. евро.