Режим на водата мъчи хората в Горталово цяло лято

Водният режим в Горталово продължава

Жителите на плевенското село Горталово все още са на воден режим, пише "Посредник". Изграждане на водонапорния резервоар, който е необходим, за да може водопроводната система в селото да функционира нормално, все още не е започнало, съобщи кметският наместник на Горталово Пламен Петков.

Водопроводната система в селото е изградена преди близо 40 години. По план е трябвало да се изгради и водонапорен резервоар, като към момента има едно малко водохващане, поради което от години Горталово е на режим.
На общинската сесия през януари, по предложение на председателя на ОбС, Дарин Ангелов, съветниците решиха вместо за лаптопи за себе си, да дадат предвидените в бюджета 20 хиляди лева за изграждане на водонапорен резервоар в Горталово. След оглед експерти са констатирали, че за изграждането на такъв резервоар ще са необходими доста повече - над 100 хиляди лева. Поради тази причина финансирането на проекта за изграждане на резервоара трябваше да се поеме изцяло от Министерството на регионалното развитие (МРР). Материалите и необходимите документи бяха подадени в края на месец май от Община Плевен в Министерството на регионалното развитие. Кметският наместник на Горталово съобщи, че до момента са подписани само част от тях и процедурата все още тече.
С настъпването на летния сезон липсата на вода се усеща най-много от жителите на селото. През най-горещите дни по високите части на селцето няма вода, има само при валеж, посочи Пламен Петков.