Румен Петков: Кабинетът "Орешарски" извърши тежко престъпление срещу България

"Трябва да се търси политическа и съдебна отговорност срещу правителството на Орешарски", заяви Румен Петков в Плевен

Румен Петков отново атакува остро правителството на Пламен Орешарски заради подписаното споразумение с „Уестингхаус.

"Правителството на Орешарски и специално министър Драгомир Стойнев извършиха  тежко престъпление към България и българската енергетика с подписване на споразумението с „Уестингхаус“  за изграждане на VІІ реактор в АЕЦ Козлодуй и за това трябва да им бъде потърсена както политическа, така и съдебна отговорност", категоричен бе бившият вътрешен министър на пресконференция в Плевен, добавяйки, че от АБВ ще сезират ЕК за извършени нарушения и грубо погазване на Закона за обществените поръчки.

Петков отбеляза, че АБВ категорично подкрепя изграждането на ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, но тя трябва да бъде реализирана по процедурата, предвидена от българското законодателство.

По думите му, предлаганият реактор за „Козлодуй“ е на стойност колкото двата реактора в Белене или около 5.3 млрд. долара. Още повече, че тази цена не включва първата доставка на ядрено гориво, която е минимум 200 млн. долара, както и хранилището за отработено ядрено гориво.

"С този си подпис министър Стойнев задължава България да изработи хранилище за ядрено гориво и България да бъде страна, която ще съхранява отработеното ядрено гориво, което далеч не е изчерпано и което е радиоактивен източник. Имаме ли в момента като държава инженеринговия и технически персонал да подготвим и изградим такова хранилище? Категоричният отговор е – не“, заяви Петков. 

„Всеки български гражданин трябва да знае, че ние, децата ни, внуците ни, ще плащат това безумие на министър Стойнев и на правителството. И за това нещо трябва да се търси два типа отговорност, едната е политическа, тази отговорност трябва да се потърси сега на предстоящите избори, но другата отговорност във всички случаи е съдебна – за заобикаляне на закона за обществените поръчки, за заобикаляне на закона за енергетиката, за заобикаляне на околната среда, трябва да се потърси строга отговорност“, изтъкна още Румен Петков.