Забрани и в Плевенска община заради "син език"

Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни

И животновъдите в Плевенската община ще трябва да започнат изпълняването на превантивните мерки спрямо плъзналата из страната болест "син език". Забранява им се провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на Община Плевен; събирането на пашуващи животни от различни стада, както и нощуването на преживни животни на открито.

За въведените мерки известиха от сектор „Земеделие и гори” към Община Плевен. Въвежда се и забрана за пашата на всички видове животни в часовете с активен летеж на куликоиди от 19.00 часа до 8.00 часа.
Препоръчва се на собствениците на животновъдни обекти на територията на Община Плевен, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, да не закупуват преживни животни с неизвестен статус и произход, както и непридружени с ветеринарно-медицински свидетелства. Трябва да се извършва периодична обработка на животните с ветеринарномедицински препарати с репелентно действие.
При съмнения за заболели преживни животни, собствениците на животновъдни обекти на територията на Община Плевен, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, незабавно да информират кмета на населеното място, както и Районните ветеринарно-медицински служби.