Трима плевенчани на Европейското по лека атлетика, гледаме ги по "Евроспорт"

Андриана Бънова, Тихомир Иванов и Петър Кременски в битка за отличията на Европейското по лека атлетика

От днес до 17 август в швейцарския град Цюрих ще се провежда Европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени, пише plevensport.eu. Трима плевенчани ще вземат участие в престижната надпревара - Андриана Бънова, Тихомир Иванов и Петър Кременски. Само Иванов, обаче все още се състезава за плевенски клуб - СКЛА Спартак. Бънова защитава цветовете на врачанския АК "Павел Павлов", а Кременски бяга за софийския "Атлетик". Именно настоящият "Мистър София" ще излезе пръв от плевенските лекоатлети на пистата. Кременски ще стартира днес в четвърти коридор на пета серия на спринтовата дистанция от 100 метра в 19.56 часа българско време. Най-бързи в неговата серия са разпределените в първи и осми - съответно Хари Ейкинс-Арити (Вбр) с 10.03 секунди през сезона и Джайсума Сайди Ндуре (Норвегия). Регламентът изпраща първите четири директно на полуфинал плюс четирите най-добри времена от тези, които не са се класирали по място.
Ако успее да преодолее сериите Кременски ще бяга на полуфиналите, които са на 13 август (сряда) с начален час 20.25, а малко по-късно е финалът от 22.50 часа. На следващия ден (четвъртък) Петър Кременски ще участва и в коронната си дисциплина 200 метра, като началото на сериите са в 12.25 часа. От 21.15 същия ден са и полуфиналите, а финалът е в петък от 22.49 ч.
Родената в Плевен Андриана Бънова пък започва своето участие в шампионата на 13 август, като за 19.30 часа са предвидени квалификациите на троен скок за жени. Ако успее да премине през тях Бънова ще се бори за медал във финала, който ще се състои на 16 август (събота) от 17.40 часа.
Също в сряда в скока на височина при мъжете ще се включи в първенството и Тихомир Иванов. Квалификациите във високия скок ще започнат в 11.07 часа българско време, два дни по-късно, в петък е финалът, който е от 20.46 часа.
Любителите на леката атлетика ще имат възможност да наблюдават Европейското първенство в Цюрих в преки предавания по телевизия Евроспорт. В програмата на спортния канал са планирани повече от 50 часа ефирно време за преки предавания и около 15 часа за повторения.