Курсът за "Стрелец-зенитчик"в ЦПО във военното училище в Долна Митрополия завърши

Приключи пореден курс за "Стрелец-зенитчик"в ЦПО във военното училище в Долна Митрополия

В „Център за подготовка и обучение" към Учебна авиационна група „Г. Бенковски" - Долна Митрополия за поредна година завърши курс за придобиване на военноотчетна специалност и длъжностна квалификация „Стрелец-зенитчик" с военнослужещи от Военновъздушните сили. Заместник-командирът на Учебна авиационна група - подполковник Юлиян Радойски, връчи удостоверенията на успешно завършилите специализанти.

Курсът на обучение по тази специалност е с продължителност 7 седмици и в него вземат участие военнослужещи от всички родове войски от Военновъздушните сили. Специализантите се обучават по утвърдена програма и получават необходимите им знания по дисциплините : Фундаментална подготовка, Тактическа подготовка, Техническа подготовка и Специална подготовка.

По време на проведените изпити на 13 и 14 август 2014 г. специализантите показаха много добри резултати. Отличиха се редниците Бисер Цонев от военно формирование 34690 и Жасмина Илчева от военно формирование 44380. Тези резултати, както и резултатите от проведените от обучаемите в предходните години стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М" на „Зенитен полигон Шабла" ясно показва както желанието и усърдието на курсистите при усвояване на новите знания, така и високото ниво на подготовка на командно-преподавателския състав в „Център за подготовка и обучение".

Курсът на обучение на стрелците-зенитчици се провежда традиционно непосредствено преди зенитно-ракетните стрелби на полигон Шабла, с цел завършилите курса на обучение специализанти да извършат боен пуск с ПЗРК „Стрела-2М", като финален етап от обучението им. Учебната авиационна група  ще участва в стрелбите с офицерски и сержантски състав, както и с два тренажора.