МУ - Плевен обявява платен прием

Животът

19-08-2014, 14:16

Автор:

Веселина Кирилова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Медицинският университет ще чества 40-годишен юбилей

25 са местата по специалността "Медицина"

От 20 август Медицински университет-Плевен стартира прием на документи за платено обучение по 8 специалности – „Медицина” (25 места); „Медицинска сестра” (5 места); „Акушерка” (4 места); „Медицински лаборант” (4 места); „Помощник-фармацевт” (2 места); Медицинска рехабилитация и ерготерапия” (3 места); „Опазване и контрол на Общественото здраве” (3 места) и „Социални дейности” (1 място).

За пета поредна година като антикризисна мярка Народното събрание гласува да се даде възможност на държавните висши учебни заведения да приемат студенти за обучение срещу заплащане чрез приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. След запълване на местата за обучение по държавна поръчка, законът дава право на университетите с отлична оценка от институционалната акредитация, да обявят прием платено обучение в рамките на капацитета на висшето училище, но не надвишаващ 5% за съответната специалност. В тази връзка и на основание решение на Академичния съвет, след обнародване на решението на в Държавен вестник от 08.08.2014 г., Медицински университет – Плевен отпуска места за прием платено обучение. За специалност „Медицина” право да кандидатстват за обучение срещу заплащане ще имат кандидат-студентите, положили успешно конкурсните изпити по биология и химия във висшето училище в Плевен, но неприети на класиранията за местата по държавна поръчка. Това право се дава и на кандидати, положили успешно състезателните изпити в друг медицински университет в страната срещу представяне на служебна бележка, удостоверяваща изпитния им резултат.

За специалностите във факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж за обучение срещу заплащане ще се приемат кандидати, положили успешно теста по биология в МУ-Плевен, но некласирали се за местата по държавна поръчка, както и такива, положили успешно изпит за същите специалности в друг медицински вуз и представили служебна бележка. Освен това право за участие в класирането за платено обучение по бакалавърските програми ще имат и кандидат-студенти с успешно положен държавен зрелостен изпит по биология, които до момента не са били кандидати в МУ-Плевен.

При равен бал, с предимство в класирането за всички специалности ще се ползват кандидатите, положили успешно изпитите в МУ-Плевен.

Годишните такси за обучение на студентите, приети срещу заплащане за 2014/2015 учебна година, са: за специалност „Медицина” - 7414,20 лв., за „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Опазване и контрол на общественото здраве” – 2303,90 лв., за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант” и „Помощник-фармацевт” – 4165,00 лв. и за „Социални дейности” – 1508,80 лв.

Срокът за подаване на документи за платено обучение е от 20 до 29 август в Ректората, а класирането на кандидатите ще бъде обявено на 29 август. Новоприетите студенти в платена форма на обучение ще могат да се запишат на 1 и 2 септември 2014 г. На сайта на университета е качена подробна информация за обявения прием.