Певицата Ники: Сега е важно на кой остров си снимал клипа си, а не дали имаш глас

Любимата певица на Плевен в откровено интервю за "ПлевенУтре" за себе си и случващото се в българската музика

През 90-те години на миналия век плевенчанката Надежда Кирилова – Ники бе сочена за една от най-даровитите фолк изпълнителки. Тя бе сред топ лицата на несъществуващата вече музикална компания от Плевен “Меджик мюзик”. И до ден-днешен се пеят песните й “Грях ли е”, “Плачи китаро”, “Бродяга”, “Море, море”, “Зелени очи, зелени пари”, “Като в приказка” и много, много други. В момента любимата певица на цял Плевен е за седма поредна година в лятната програма на култовото заведение "Баракуда" в Созопол. С Ники обсъдихме случващото се в попфолка и какво развитие е претърпял той през последните 10-15 години. Очаквайте скоро и ексклузивната ни поредица, посветена на всички звезди на "Меджик мюзик" - Плевен.

Какво се случва с теб през последните десетина години?
Продължавам да пея, забавлявам и веселя хората. Радвам се и на успехите на моя син.

Как се захвана с попфолк?
Връщаш ме във времето, когато „Меджик мюзик” беше една от водещите музикални компании. С тях създадох два албума с песни, които и до ден-днешен се знаят от най-ревностните ми почитатели и ми ги поръчват по участия. После издадох още един албум, но с друга музикална фирма. С част от изпълнителите продължаваме да комуникираме, а какво се случи с компанията не мога да дам отговор. Факт е, че от доста време не съществува.

Как ти се вижда днешния попфолк в сравнение с преди 10-15 години?
Голямо развитие има жанра – бляскав, скъп, лъскав, но и пренаситен с много изпълнители, които не можем вече да запомним като имена, а камо ли пък песните им. Имам чувството, че фолкът е стигнал своя пик. А сега накъде? С какво ли ще ни изненада?

Защо вашите песни, на по-старото поколение певци, и до ден-днешен се пеят и някакси са останали във времето, докато актуалните към днес имена все по-трудно оставят нещо след себе си и се получава някакво текучество на еднодневни хитове?
Изключително съм щастлива, че голяма част от моите песни останаха във времето. Радвахме хората с тях и те ни се радваха истински, от сърце. А сега моите наблюдения са, че е модерно да бъдеш фолк певица. Вниманието на аудиторията e привлечено повече от това какъв тоалет, какви обувки носи изпълнителя, на кой остров си е заснел клипа и някакси музиката остава на заден план. Но се открояват и изпълнители, които заслужават песните им да се пеят след 10 години.

Кое такова име би посочила?

Глория си остава водеща фигура в попфолка. Ивана, Десислава, Софи Маринова са имена, които всеки знае. С доказани хитове през годините. А от младите изпълнители ми допадат Преслава, Джена, Цветелина Янева. Не искам да конкретизирам имена, но определено има „певци”, които нямат място на музикалната сцена.

Мислила ли си за завръщане на професионално ниво, да записваш нови песни?
Много мои приятели, фенове и колеги ми задават този въпрос и искат да чуят от мен нещо ново. В интерес на истината, ако попадна на добра песен, бих я записала заради тях и ще ми бъде любопитно как сегашните фенове на попфолка ще ме приемат.