Ще търсят гробовете на загиналите при Дойран

Делегация от Плевен, водена от председателя на Общинския съвет, ще посети Дойран с мисия за възстановяване на български войнишки паметници

Делегация от Плевен, водена от председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, ще посети през септември град Дойран в изпълнение на мисия за възстановяване на български войнишки паметници, предава БТА. Целта е да бъдат издирени гробовете на загиналите в Първата световна война бойци от Девета пехотна плевенска дивизия. Тя е била в състава на Първа армия под командването на генерал Владимир Вазов и е постигнала редица победи на територията на сегашна Сърбия и Македония, припомни Ангелов.

Според проучване на плевенския общински съветник Красимир Атанасов трябва да бъдат възстановени паметните места 20 офицери и 498 войници, загинали там. По решение на Общинския съвет в работната група ще участват и съветниците проф. Константин Мутафчиев, д-р Красимир Трифонов и Цветомира Добрева.

Делегацията трябва да предложи на съвета мерки за възстановяване на военното гробище до 2015 г., както и програма за тържествено честване 100-годишнината от Дойранската епопея, уточни Дарин Ангелов.