Георги Първанов: Не можем да се откажем от родството си с Русия

Според АБВ правителството на Орешарски е демонстрирало неадекватно поведение спрямо Русия

Лидерът на АБВ Георги Първанов гостува в Плевен за специално организирана дискусия на тема "Отношенията България – Русия". В зала "Гена Димитрова" присъстваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, Румен Петков, проф. д-р Григор Горчев, както и редица членове и симпатизанти на АБВ – Плевен.
Георги Първанов бе категоричен, че в отношенията с Русия не бива да се търси ляво и дясно, а над всичко трябва да се поставят националните интереси. "Измина цяла  година, през която виждахме редица прояви на български министри – на външните работи, на отбраната и на енергетиката, за съжаление произхождащи от лявото пространство, и показващи ясни знаци на враждебно отношение към Русия. А такава враждебност не ни приляга.", категоричен беше бившият президент.
"България трябва да отстоява правото си на по-специфична и различна позиция, когато става въпрос за отношенията с Русия. Ако други народи искат да се разправят с нея, нека. Но ние не можем да се откажем от родството си с Русия", каза още Георги Първанов. Неговите очаквания обаче са за по-лесно възстановяване на отношенията между Русия и Запада, отколкото на тези със София.

Румен Петков пък припомни за закриването на българското представителство на МВР в Москва от министър Цветлин Йовчев, което е само един от примерите за неадекватното поведение на последното правителство спрямо Русия.