Мартин Митев: Мирът не е само липса на война, той е хармония между хората

Участниците в Пробега за мир за първи път включиха в маршрута си и град Плевен

„Впечатлен съм от ентусиазма на хората от Пробега на мира. Те са млади хора с различни професии, от различни държави в Европа, които се опитват с действията си да ни накарат за час да спрем с враждата, омразата и злобата. Да предадем от ръка на ръка огъня на мира и да се прегърнем. Те ни показват, че мирът не е само липса на война, той е доброжелателност и хармония между хората”, каза след щафетата, която се проведе в Плевен кандидатът за народен представител Мартин Митев.

Участниците в Пробега за мир за първи път включиха в маршрута си и град Плевен. Те пристигнаха около 16 часа на 14 септември. Бяха посрещнати с изпълнения на ансамбъл „Нашенчета“ пред Центъра за работа с деца в Градската градина и приветствани от кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който от името на жителите на града приеме Факела на мира.

Пробегът за мир, провеждан в периода 2005-2012 г. като Световен пробег на хармонията, е международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир и единство между хората. Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който вярва, че спортът е мощно средство за по-хармоничен и единен свят.