Плевенско заведение отнесе акт за 5 бона заради пушене на закрито

Два месеца по-рано отново глобили собствениците

Плевенско заведение, работещо като клуб и кафене, отнесе акт от здравните инспектори за 5000 лева. Причината е че собственикът е допуснал тютюнопушене в закрито помещение.

През април, тази година, плевенските здравни инспектори влизат на проверка в заведение, намиращо се в центъра на града. С влизането си те виждат мъж, който пуши и тръска цигарата си в свещник, а по-късно я загасил в същия свещник. Виждайки инспекторите, сервитьорката на заведението хукнала и започнала да събира всички свещници от масите. Проверяващите се качили и на втория етаж в заведението. Там нямало клиенти, но те видели същите „пепелници“, с намокрена салфетка в тях, което ясно им доказвало, че те са там, за да служат като пепелници.

Съгласно закона, към момента на извършването на нарушението, тоест месец април, този който извърши нарушението се наказва с глоба от 300 до 500 лева. За собствениците пък наказанието е в размер от 3000 до 5000 лева, а при повторност - от 5000 до 10 000 лева. За това заведение обаче това не е първият случай, в който инспекторите са констатирали тютюнопушене. Два месеца преди последната им проверка те отново са били там, и отново са написали акт на собствениците.

Плевенският районен съд отсъди, че наказателното постановление е законосъобразно и глобата е в размер на 5000 лева. Решението може да се обжалва пред Плевенският административен съд.