Цецка Цачева: ГЕРБ предвижда системата на здравеопазване да се стабилизира

Цецка Цачева се срещна с жителите на Коиловци

„ГЕРБ предвижда системата на здравеопазване да се стабилизира, да се засили контролът.” Това каза водачът на листата на ГЕРБ за Плевен Цецка Цачева при срещата си с жителите на плевенското село Коиловци.

На среща с жителите на селото бяха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Мартин Митев и Ралица Добрева.

Тя подчерта, че акцентът ще падне върху спешната помощ. В управленската програма на ГЕРБ е заложено във всяка линейка да има по един парамедик. Първият випуск от такива подготвени медицински специалисти вече завършва и ако не тази година, то в началото на следващата тази промяна ще бъде въведена. Профилактиката е другата мярка, която ГЕРБ предвижда, за да стабилизира здравната система.

„Изключително важни са профилактичните прегледи. Навреме откритото заболяване се лекува по-лесно, лечението дава много по-бързи и добри резултати и спасява животи. От друга страна спестява много средства на здравната система, защото се избягват скъпите, инвазивни и скъпо струващи процедури.” , подчерта Цецка Цачева.

По думите ѝ такова заемане на легловата база в болниците, никога не е било през всичките години, откакто се води статистика.

„На едно болнично легло за една седмица излиза, че минават по 4 пациента при положение, че най-малкият пакет е три дни”, каза водачът на листата на ГЕРБ за Плевен. Цачева засегна и проблемът с избора на лекарите да работят в чужбина. Това са естествени процеси, отбеляза тя, но тогава, когато имат стимул да останат и са добре платени у нас, те ще предпочетат да работят в България. Цачева допълни, че здравеопазването е много сложен за решаване проблем, сериозна реформа в здравеопазването изисква и широка политическа подкрепа.