През октомври времето в Плевен често ще сменя "настроенията си"

Месецът се очертава с много валежи и резки температурни амплитуди

Времето в Плевен често ще сменя "настроенията" си. През първите дни от месеца се очакват валежи и по-ниски температури. Максималните през периода ще бъдат 18 градуса. В следващите десет дни обаче слънцето ще радва плевенчани, а през деня температурите ще достигат 22 градуса.

Като цяло октомври се очаква да бъде малко по-топъл месец от нормалното, но само с няколко градуса.

Очаква се да има по-резки температурни амплитуди, отколкото през септември и вече е очаквано да става малко по-студено.В началото на месеца се очаква наличието на повече валежи от нормалното за месеца и сравнително високи за сезона температури, но и доста обилни валежи.  Постепенно обаче времето все повече ще се захлажда като не е изключено и образуването на слани.

Минималните температури за месеца се очаква да бъдат около 1 до 6 градуса, а максималните 23-25. Нормалната средна температура през месец октомври е 12-17 градуса. През първата половина на месеца ще бъде относително топло за сезона с температури от 21-26 градуса, но през втората половина е необходимо да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края на месеца ще се радваме на 3-4 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един - два градуса.

Морето вече не е подходящо за почивка, а в планината става доста неуютно и хладно. Очакват се и по-силни валежи. Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната - 50-60 литра, а в планинските райони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър.