Пенсионери блъскат пешеходци – минават с глоба и условна присъда

Пострадалите били трудно подвижни повече от месец

Само в един ден, а именно 7 октомври, Районният съд е разглеждал две дела за причинени средни телесни повреди, поради непредпазливост на пътя. И двамата обвиняеми са пенсионери, женени и с основно образование.

Единият инцидент се е случил в района на Кооперативния пазар. Тогава давайки назад с автомобила си, пенсионер номер 1 не е видял минаващият пешеходец. В резултат от действията си той причинил на на Й.И.Р. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявата тазобедрена кост в горния й край, или т.нар. ”шийка”, което е довело до трайно затрудняване движението на долния ляв крайник, най-малко за три месеца, се казва в документите по делото. Затова съдът му наложи наказание «лишаване от свобода» в размер на три месеца, но отложи изпълнението за срок от три години. Пенсионерът няма право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец.

Вторият инцидент се е случил на кръстовището на улица «Катя Попова» и бул. «Христо Ботев». Тогава на пешеходна пътека той блъска Т.С.М. с което причинява средна телесна повреда. Пострадалият е имал натъртване на левия крак – бедро, коляно и подколенница с болни кръвонасядания, излив на кръв в лявата коленна става и разкъсване на вътрешната странична ставна връзка, което е наложило оперативно лечение, а именно зашиване на разкъсването на ставната връзка и почистване на кръвната находка в коленната става, довело до трайно /за повече от 30 дни/ затруднено движение на левия долен крайник. Затова му престъпление пенсионер номер 2 е освободен от наказателна отговорност и е осъден на 2000 лева глоба.

И двамата пенсионери са осъдени да заплатят деловодните разноски, а присъдите им подлежат на обжалване пред Плевенският окръжен съд.