Разбиха престъпна група в Левски, изработвала фалшиви пари

Полицията задържа трима в град Левски

На 16 октомври 2014 година в хода на специализирана полицейска операция в апартамент в град Левски полицаи са засекли в момент на изработване на неистински парични знаци - монети с номинал от един лев, 34-годишен от град Левски. При обиск във вътрешния джоб на якето му е открита суха зелена тревиста маса. Пакетчето е било с размери 1 х 2см. По негови данни съдържанието е канабис.

В момента на огледа и претърсването на местопроизшествието са дошли още двама мъже. Полицейските служители ги въвели в апартамента и установили самоличността им – 29-годишен от Левски и 42-годишен от село Градище. В момента на проверката 42-годишния е изхвърлил на пода в стаята матрица за изготвяне на монети.

От апартамента са иззети като веществени доказателства за престъпната дейност на групата следните вещи: 773 монети с номинал 1 лев от сребрист метал, две матрици, като в едната е намерена монета от 1 лев, ел.котлон, метална тава и тиган, две джезвета със сиво, сребристо вещество, стъклена тръбичка, две пластмасови щипки, преносим компютър "Асеr", пластмасов перфоратор, парчета фолио с отвори с кръгла форма и флакон спрей, златисто жълт на цвят. Извършено е претърсване в лекия автомобил "Пежо 406" на 29-годишния и от там е иззет спрей с жълто златист цвят. От апартамента му в град Левски, са иззети газов пистолет - неустановена марка, модел и калибър с демонтирана предпазна муфа и 12 патрони с оловен връх. От апартамента на съгражданина му – 34-годишния, са иззети 22 монети с номинал от по 1 лев с надпис "2002 година", като 12 от монетите са сиво-сребристи на цвят в средата и златисти по края, а 10 монети са изцяло сиво сребристи, както и газов пистолет "Екол", кал.9 мм., с 15 газови патрона и боен револвер, в силно корозирало състояние, неустановена марка и модел.

Тримата мъже са задържани за 24 часа. Уведомен е дежурен прокурор при ОП - Плевен за престъпления по чл.243, ал.1; чл.339, ал.1 и чл.354 "а" от НК. Продължава работата по документиране на престъпната дейност на тримата.