"Иде нашенската музика" по БНТ посвещава предаване на ФА "Мизия"

Плевенският фолклорен ансамбъл навърши 35 години от основаването си

На 5 ноември в БНТ ще бъде заснет филм за ФА „Мизия”, съобщи художественият ръководител Михаил Денев. Едно от следващите издания на предаването „Иде нашенската музика” ще бъде изцяло посветено на плевенския фолклорен ансамбъл, a поводът е 35 години от основаването му.

ФА „Мизия” е създаден през 1979 г. в читалище „Съгласие”. Носител е на златни медали от Републиканските фестивали и званието „Представителен”. Завоюва най-престижните отличия в Прегледите на любителското творчество в системата на армията и Изпълнителна Агенция „Военни клубове и информации”. Ансамбълът е гастролирал в Русия, Унгария, Турция, Италия, Македония. ФА „Мизия” е сред авторитетните младежки любителски формации в Плевенския регион, с редица публични изяви. В Школата на Ансамбъла са израснали немалко професионалисти, работещи в престижни ФА.

По повод 145 години от основаването на читалището и 35 години от създаването на ФА Мизия читалището кандидатства и спечели проект „Хубост за бъдни времена” по Програмата на Община Плевен за финансиране проекти на културни организации за 2014 г.

Фолклорният спектакъл „Хубост за бъдни времена” пък ще бъде представен на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в навечерието на Коледа, отбелязват от saglasie1869.eu.