Мостът Никопол - Турну Мъгуреле ще е факт

България и Румъния подписват меморандум за началото на подготовката на два нови моста над река Дунав

Румънското правителство е одобрило на заседание днес преговори и подписване на меморандум за споразумение между Румъния и България за строителство на два нови моста на река Дунав. Новите мостове следва да свържат градовете Силистра и Кълъраш, и Никопол и Търну Мъгуреле, съобщи говорителят на румънското правителство Корнелиу Калота, предава БТА.

Подготовката на двете нови съоръжения ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020 г. Двете правителства ще работят и за разширяването на най-стария мост над Дунава, който е претоварен от автомобили.

Новината потвърди и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Припомняме, че преди няколко месеца бившият областен управител на Плевен Илиян Йончев участва в работна среща в Турну Мъгуреле заедно със своя заместник Мирослав Михайлов и представи предимствата на Трети Дунав мост при Никопол. Освен че е най-пряката връзка между столиците София и Букурещ, той ще е на удобно място в централната северна част на страната и сравнително на равно отстояние между съществуващите два моста. Илиян Йончев отбеляза тогава и съвременната транспортна връзка с новия участък на автомагистрала Хемус, както и ефекта от това съоръжение за един от най-бедните региони на страната. Тезата му бе допълнена и от кмета на Никопол Емил Бебенов, който подчерта, че мост на това място би бил най-прекия път от Гърция до Прибалтика.