Виртуозен италианец открива Международния фестивал на китарата

Пловдив Лайф

27-10-2014, 14:05

Снимка:

albertomesirca.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

25 лева е пакетната цена на билетите за целия фестивал

Деветото издание на фестивала на китарата се открива на 30 октомври /четвъртък/  с концерт на 29-годишния италиански изпълнител Алберто Мезирка.

Алберто започва да пише своята творческа биография още от ученическите си години, по-късно получава бакалавърска и магистърска степен в Консерватория, в класа на изтъкнатия педагог Джанфранко Волпато, завършвайки с най-високото отличие “Summa cum laude” и почетно отличие. След това учи в музикалната академия в Касел, Германия, при Волфганг Лендле. Двукратно печели „Златна китара”, за най-добър запис през 2007 г., и за най-добър млад артист на годината през 2009та. През 2013 г. неговият компактдиск „Британска музика за китара”, публикуван от Paladino Music OG, печели „Златна китара” за най-добър запис на годината.

Подходът на Алберто към музиката се различава много от този на по-голямата част от днешните китаристи. Чрез избора на парчета, които интерпретира и  начина на изпълнение, той категорично отказва да използва китарата просто като приятен музикален инструмент, а напротив - успява да създаде място за среща между различни музикални жанрове със съблазнителна виртуозност.

Пловдивската публика ще може да чуе на живо в Балабановата къща и френското дуо от Лион - „Темиз”. На следващия ден е концертът на още един  интересен дует от Франция - „Ле фрер медуз”, както и този на българския китарист Боян Дойчев, който ще представи специално подготвения си репертоар. На 1 ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на  Драматичен театър-Пловдив, за да посрещне  проекта на Шибил Бенев.

Билетите за концертите вече са в продажба в Билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери -  25 лева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"