Нобелов лауреат стана "Доктор хонорис кауза" на МУ-Плевен

Носителят на Нобелова награда за медицина проф. Харалд цур Хаузен бе удостоен със званието

Носителят на Нобелова награда за медицина /2008/ проф. Харалд цур Хаузен днес бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Медицинския университет в Плевен на тържествена церемония в зала "Магнум", предава БТА.

Ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов отбеляза, че след епохалното откритие на госта, за което той става Нобелов лауреат, светът намира възможност за изработване на профилактични ваксини на определен рак на шийката на матката, а това е революция в съвременната медицина. Проф.Томов връчи на световно известния учен златна огърлица и диплом за присъденото му звание "Доктор хонорис кауза". Проф. Харалд цур Хаузен благодари за признанието и изнесе академична лекция. Той разказа за изследванията си на инфекциозните причини за развитието на раковите заболявания при човека, за вирусите, които могат да причинят различни видове онкологични заболявания - на стомаха, черния дроб, гърдата, както и за възможностите човечеството да се пребори с тези тумори като изработи срещу тях профилактични ваксини.

От научните постижения на медика става ясно, че трудностите при изследванията са в установяване връзката кой вирус какъв вид рак причинява, защото заболяването се появява 20-30 години след като вирусът е попаднал в човешкото тяло. Сред важната профилактика срещу туморите се оказва и добрата високо топлинна обработка на месото преди консумация. Проф. Харалд цур Хаузен е гост на Медицинския университет в Плевен във връзка с тържественото отбелязване на 40-годишнината от създаването на висшето училище.