Плевенската филхармония изпълнява валса на Антъни Хопкинс

Премиерно за България изпълнение на валс, създаден от холивудската звезда Антъни Хопкинс, ще се състои в Плевен

Премиерно за България изпълнение на валс, създаден от холивудската звезда, сър Антъни Хопкинс, ще се състои днес в Плевен. Това съобщи за БТА директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

Валсът е изключително интересен, в него има и хорово участие, което ще бъде представено от общинската хорова формация "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, разкри Дяковски. Темите в музикалния шедьовър са много хубави - звучи дори имитация на стара латерна, а творбата има заглавие, което внушава "Нека валсът да продължи", "Валсът е жив още", коментира директорът. Крайно любопитна е историята на валса, който е написан преди повече от 50 години от Антъни Хопкинс, но не е изпълняван и едва преди година е била световната му премиера във Виена.

Творбата за първи път в България ще изпълни Плевенската филхармония под диригентството на нейния главен диригент, маестро Деян Павлов. В програмата е включен още един класически валс - "2" от Шостакович. Концертът е от цикъла "Човешкият глас - Тенорите" и ще представи трима тенори - директора на филхармонията Любомир Дяковски, Константин Янков и младия Ивайло Михайлов. Макар и млад Михайлов има престижни участия в България, Румъния и Португалия. Ще прозвучат арии из оперите "Риголето","Турандот", "Трубадур", оперетата "Страната на усмивките" и други обичани произведения. Тримата тенори ще изпеят руски, испански и италиански песни и канцонети, сред които "Калинка", "O, sole mio","Granada", "Химнът на Ливърпул". Концертът се очаква с голям интерес от любителите на класическата музика. Започва от 19.00 ч. в концертната зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие 1869".