Четвърти плевенски жител навърши 100 години през 2014 г.

Най-старият плевенски ветеран навърши 100 години

Иван Николов Попов - най-възрастният ветеран от Отечествената война в Плевенска област, навърши днес 100 години. По повод юбилея той беше поздравен от заместник-кмета Дамянка Владимирова и управителя на Общински домашен социален патронаж Биляна Ралчева.

Подполковникът от запаса е роден в бедно многодетно семейство в Македония. Благодарение на български организации израства в различни интернати в страната ни. Също с тяхна помощ завършва Агрономически факултет и цял живот работи по специалността си, предимно в Добруджа, за което получава най-ценния си орден - „Ветеран на труда”. Създава семейство в Плевен. 27-годишен става участник в Отечествената война. По-късно по политически причини той е изпратен в лагера в Белене за година и осем месеца. Подчертава, че единствено младостта му е помогнала да преживее този период.

Иван Попов има една дъщеря, която завършва медицина в Македония и остава да живее там. Ветеранът се радва на двама внуци и двама правнуци, при които гостува по месец в годината.

След смъртта на съпругата си преди 18 години живее сам в дома си на Стара гара, но му помагат нейните племенници. Всяка събота и неделя столетникът се разхожда с приятели или близки в парк „Кайлъка” и задължително пие кафе с малко коняк. Интересува се от всички актуални въпроси на обществения живот и има мнение за тях. За един век преживях и хубави, и лоши неща, споделя юбилярят. Сякаш лошите бяха повече, но не позволих да ме победят, казва той с усмивка, която не слиза от лицето му.

За 100-годишнината си Иван Попов получи от името на Община Плевен поздравителен адрес, сума от 500 лева /по Решение на Общинския съвет/ и торта, а от екипа на Общинския патронаж - кошница с цветя и плодове.