Проф. Греди Асса: Една картина може да спаси нечия душа

"Няма духовна криза и няма хубаво или лошо време да правиш живопис", смята видният плевенчанин

"Няма духовна криза и няма хубаво или лошо време да правиш живопис. Рисуваш, защото имаш необходимост. Пишеш литература, не защото трябва, а защото много силно желаеш да направиш документална снимка на времето, в което живееш.", казва Греди Асса в интервю за вестник "Труд".

Видният плевенчанин смята, че духовната криза е у онзи, който я изрича, и винаги е следствие на неговите мисли.

"Даже да си в депресия, тя е част от пътя ти. Не може всичко да е щастливо и слънчево. България минава някакъв катаклизъм, не само с тези наводнения и тези драматични ситуации, в които изпада. Но аз мисля, че това ще отмине. Истинските творци трябва да дърпат колата напред. Да не си мислят, че трябва да изчакат конят да я дърпа, не!", казва още професор Асса.

"Точно затова изкуството те е избрало, а не ти него. Ти си привилегирован. Една твоя картина може да спаси нечия душа. Някой да се влюби в нея и на другия ден да започне по нов начин. Това не е малко. Е, нямаме силата на футболистите да вдъхновяваме 70-100 хиляди почитатели. Но на един-двама можеш да преобърнеш света. В крайна сметка не рисуваш за всички, рисуваш за сродните души. Ако някой е като тебе, вие се намирате, даже не е нужно да имате личен контакт.", допълва големият художник.