132 машини са в готовност за снега в Плевенско

Регионалните ведомства в Плевен се отчетоха пред областния управител за готовността им да действат при усложнена зимна обстановка

Регионалните ведомства в Плевен днес се отчетоха пред областния управител арх.Бойко Балтаков за готовността им да действат при усложнена зимна обстановка, предава БТА.

Областното пътно управление обособява през зимата 16 опорни пункта с денонощно дежурство и техника. За почистване на снега са заявени 132 машини - в момента 72 на сто от тази техника е на място, останалите машини все още работят на строителни обекти. В наличност е 26 на сто от нужния пясък и 47 на сто от солта.

От Енергийния системен оператор са сформирали аварийни групи, но поискаха подкрепа от кметовете при повреди на подстанции, които са извън селищата, които ставали трудно достъпни при снеговалеж. Подобни обекти има край Плевен, Червен бряг, Долни Дъбник, Койнаре, Тръстеник и Пелово.

От Центъра за спешна помощ са осигурили резервни екипи. Болниците и останалите здравни заведения имат резери от медикаменти и горива, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Две мобилни армейски формирования ще действат при тежка зима - единият екип е за реакции при снегонавяване и обгазяване, а другият - при наводнения. Последният е показал качествата си след наводнението в Мизия, уточниха от Единния армейски център за начална военна подготовка в Плевен.

От Басейнова дирекция са разпоредили 11 язовири в предаварийно състояние да се поддържат празни или с минимални количества вода.

Областната служба за пожарна безопасност и защита на населението вече има нова техника. Тя разполага с три високо проходими машини за спасяване на хора в селища, които са затрупани от обилни снеговалежи.