Четири донорски ситуации са осъществени успешно в Плевен

Четири донорски ситуации са реализиарни с успех в Университетската болница в Плевен от началото на тази година

Четири донорски ситуации са осъществени успешно в Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен от началото на годината. Това съобщи координаторът по донорство д-р
Георги Димитров.

През годината има ръст на случаите, подходящи за донорство, в Плевен. При два-три в предишни периоди, до момента са четири, посочи д-р Димитров. Той подчерта създадената добра организация за донорство от ръководството на болницата. При пет случая на мозъчна смърт, само последният е бил отказан по медицински показания. Две от донорските ситуации са възникнали в рамките на седмица през този месец и успешният им завършек е дал шанс за трансплантация на шестима българи. Според д-р Димитров от изключително значение е екипната работа на медиците от различните лечебни заведения. Координаторът по донорство в Плевен подчерта добро отношение на близките на починалите към донорството. Българите са благородни, имат желание да помагат, е убеден той. Много от роднините искат да познават човека, получил шанс за живот благодарение на починалия им близък, но законодателството не позволява това, поясни лекарят. Според него организирането на срещи между трансплантирани и хора, дали съгласие за донорство, би изиграло мотивираща роля за обществото.

Д-р Георги Димитров този месец бе отличен с Награда за хуманизъм от журито на Международния фестивал за червенокръстки и здравни филми, предава БТА.