Какви мерки е взела плевенската полиция срещу престъпността?

Венцислав Катинов анализира всички стъпки, които са предприети от него и колегите му

Директорът на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов разясни мерките взети от ръководството в Плевен за осигуряване на добър обществен ред и противодействие на престъпността, опазването на живота, здравето и имуществото на българските граждани. Toва се случи на срещата между кметовете в областта и полицаите вчера. Ето ги и стъпките:

- създадена е организация на работа в екипи от служители на криминална, охранителна и пътна полиция, с цел синхрон на действията, обмяна на информация и оптимално изпълнение на полицейската дейност, противодействие на престъпленията против собствеността с цел превенция и своевременно установяване на извършителите;

- в изпълнение на основните приоритети по населени места се изграждат постоянни екипи, включващи служители отговарящи за различните направления – връзка с общината или кметството, държавните органи – Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за закрила на детето, партньорство с НПО, работа с лица с антисоциално поведение, работа с младежи. Неоценим помощник в решаването на проблемите са Местните комисии за обществен ред и сигурност. На периодичните им заседания се обсъждат съществуващи проблеми на сигурността, включително и мнения на граждани и материали от средствата за масово осведомяване.

- Прилага се гъвкава организация на работа за гарантиране на оптимално полицейско присъствие и извеждане на допълнителни сили и средства в отдалечените малки населени места, своевременно реагиране и качествено обслужване на гражданите – в тъмната част на денонощието, в празничните и почивните дни, с цел подобряване на работата по линия «Престъпления против собствеността». Променят се разстановките на силите и полицейските екипи се пренасочват в районите с повишена концентрация на престъпни посегателства.

- Оптимално полицейско присъствие, приоритетно в обществените места и рисковите зони – учебните заведения, местата за отдих, питейните заведения, квартали и селища на маргинализираните общности сред етническите малцинства;

- Актуализирани са разстановките на патрулите, ангажирани с контрола на пътното движение, като са позиционирани на входно-изходните артерии на населените места, с цел осбовождаване на ресурс на охранителна полиция за изпълнение на други задачи по опазване на обществения ред.

- Периодично се планират специализирани полицейски операции и съвместни проверки с държавни органи по спазване на разпоредбите на Закона за гражданската регистрация, наредбите на общините и нормативните актове, касаещи извършване на търговска, финансова и други дейности;

- Подобрена е координацията и взаимодействието с частни охранителни фирми и се предприемат необходимите действия с оглед противодействието на престъпленията против собствеността.   

- Изготвят се ежедневни анализи на средата за сигурност по отношение на битовата престъпност.