Откриха паметник на жертвите на комунизма в Искър

От ГЕРБ – Искър присъстваха на откриването на паметник на жертвите на комунизма в градa

Председателят на Общинския съвет в община Искър и общински ръководител на ПП ГЕРБ Илияна Гложенска, както и общински съветници от ГЕРБ присъстваха на откриването на паметник на жертвите на комунизма. В знак на преклонение пред паметта на безмилостно отнетите без съд и присъда невинни човешки животи те поднесоха венци и цветя пред мемориалната плоча в центъра на града. За изграждането на паметника председателствания от Гложенска местен парламент и Община Искър са отпуснали средства в размер на 2 000 лева. Кметът на Искър инж. Валентин Йорданов не уважи събитието.

Малко след 9 септември 1944 година, само за нощ, в Искър са избити 15 души – местна интелигенция и индустриалци. Паметникът спомня имената на 15 души, чиято тежка съдба е решена от комунистическия режим без справедлив съдебен процес и без възможност те да се защитят и да се борят за живота си. Надсловът, избран от техните роднини и гравиран върху мемориалната плоча е „Къде им е гробът днес никой не знай, днес никой не знай!”.

Близки на жертвите и съвременници на събитията разказаха ужасяващите си спомени от това време. Те припомниха за страха от гоненията, за неизвестността, носена от новината за „безследно изчезналите” им роднини и за безсилието, последвано от гняв, гонения и непримиримост с жестоките убийства на 15-те невинни жертви.

Председателят на съюза на репресираните припомни, че по време на комунистическия режим е отнет живота на общо 26 700 човека без съд и присъда, а с решения Народния съд – други 2 730 души са осъдени на смърт без право на обжалване.