Стартира проект за решаване на проблемите с деменцията

Стартира проект, който цели чрез диалог между поколенията да решава проблеми, свързани с болестта деменция

В Плевен днес започна изпълнението на европейски проект, който цели чрез диалог между поколенията да решава проблеми, свързани с болестта деменция. Това съобщи Мира Йоткова, председател на Асоциация "Младежка инициатива за гражданско общество".

Тя разказа за целите в пресклуба на БТА заедно с Ирина Илиева - изпълнителен секретар на Сдружение "Алцхаймер България", партньор в проекта. Финансирането е по Програма за подкрепа на НПО в България.

Йоткова посочи, че световните медицински данни показват, че деменцията заплашва да бъде новата епидемия на 21-и век. У нас расте броят на семействата, които имат възрастен, засегнат от деменция, допълни тя. В подобна среда обстановката потиска, от това страдат децата, коментира Йоткова. Те често не разбират защо техните близки се променят в негативен план, реагират остро, развиват агресия срещу тях, допълни тя. Според нея за една година чрез проекта ще бъде повишена осведомеността за деменцията на 120 ученици от 6 училища в София и Плевен на възраст от 14 до 18 години, които имат в семействата си засегнати от болестта.

Проектът е насочен и към защита на уязвимите дементно болни, даване гласност на проблемите им. Младите хора ще овладеят умения да представляват интересите на своите болни близки. Йоткова разкри, че идеята за проекта е взаимствана от опит в страни като Дания, Германия, САЩ, Шотландия. Догодина ще издадат книга за тийнейджъри - "Когато паметта си отива", в която ще представят истории, свързани с дементно болни. Ще бъдат създадени 30-минутен филм с клипове, заснети от ученици, ангажирани в проекта, Фейсбук страница, в която младите ще могат да споделят и да получават подкрепа от специалисти от Сдружение "Алцхаймер България", предава БТА.