Светът стигна до "началото на края" на епидемията от СПИН

Свят

02-12-2014, 09:47

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Специалистите предупреждават, че доближаването на тази повратна точка в борбата с болестта не означава, че краят на СПИН вече се вижда

Епидемията от СПИН в световен мащаб започва да отшумява, сочат изследвания на учени от университета "Харвард", цитирани от euronews.com. Броят на заразените с ХИВ през последната година е по-малък в сравнение с този на ХИВ позитивните, които се присъединяват към нуждаещите се от животоспасяващи лекарства, за да държат СПИН на разстояние.
В свой доклад, с който се отбелязва Световният ден за борба със СПИН – 1 декември, организацията обаче предупреждава, че доближаването на тази повратна точка в борбата с болестта не означава, че краят на СПИН вече се вижда.
"Преодоляхме важен етап в борбата със СПИН на световно ниво, но това не се отнася за всички страни, а успехите лесно могат да спрат", заяви директорката по глобалната здравна политика в организацията Ерин Холфелдер.
Вирусът ХИВ, който причинява СПИН, се разпространява посредством кръвта, спермата и майчиното мляко. Не съществува лечение на болестта, но СПИН може години наред да бъде държан на разстояние чрез антиретровирусни коктейли.
Данни на ООН сочат, че през 2013 г. 35 милиона души са живели с ХИВ, 2,1 милиона са новозаразените с вируса, а около 1,5 милиона души са умрели от СПИН.
Най-голямата част от случаите на ХИВ/СПИН са в африканските райони, южно от Сахара.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"