"Черен петък" за шарана в Плевен

В навечерието на празника освен масовия спад на цените, се засилват и масовите проверки

Търговците са категорични, че цената на рибата ще продължава да спада до празника Никулден. Намалението, нашумяло напоследък като "Черен петък", се отрази и на вниманието на продавачите на риба. От проучването на plevenutre.bg се установиха цените на рибните продукти, като в някои от големите търговски обекти цените падат на 4.99 лв. промо цена. Други магазини предлагат на своите клиенти да закупят шаран изцяло изчистен от люспи и обезкостен, готов направо за сготвяне. В такива случаи проверката на цената варира от 5.50 до 6.50 лв/кг. Само в един случай от големите търговски обекти се установи, че шаранът е с цена от 7-7.50 лв/кг.

Тъй като разнообразието на рибата в магазините е голямо, търговците не пропускат да предлагат по-ниски цени и за останалия улов риба: таранка – 2,30 лв; сом – 8,40 лв; пъстърва – 8,90 лв; кефал – 4 лв; сьомга – 19,50 лв.

В навечерието на празника освен масовия спад на цените, се засилват и масовите проверки за изрядността и нормата на хранителните и рибни обекти. Целта е да не се допуска продажбата на риба с неустановен произход, а клиентите внимателно да преценяват дали магазините и по-малки обекти имат законен лиценз за това.