Кунева и Тимерманс ще обсъждат механизма на наблюдение върху правосъдието

Механизмът на наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи у нас ще бъде основна тема на предстоящите днес в Брюксел разговори между вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщава БНР. В сегашната Комисия Тимерманс беше натоварен да отговаря за този механизъм. Преди това, като министър на външните работи на Холандия, той прояваваше особено твърд подход към България и Румъния и допринесе за свързване на механизма с въпроса за приемането на двете страни в Шенген. В интервю за "Хоризонт", вицепремиерът Кунева заяви вчера, че има доверие към България от страна на Брюксел и несъгласието на някои държави с влизането ни в Шенген е най-вече заради страха да не се откажем от съдебната реформа:

"Зная какви са възраженията на другите страни. Те не са свързани с Шенген. Те са свързани с това, че смятат, че ако сме в Шенген няма да има достатъчно натиск за страната по това да си свършим работата по съдебната реформа. Смятам, че мога да успокоя подобни притеснения, защото министър Христо Иванов е също така много силно убеден и можещ човек в нещата, с които се е заел. Надявам се още тази седмица правителството ще може да подобри съдебната система."

Министърът на правосъдието Христо Иванов определи обявеното вчера намерение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отпадане на наблюдението през следващите 5 години като проява на добра воля, но подчерта, че основната тежест ще падне върху българските институции. Ако механизмът не отпадне в този срок, това ще означава много тежка перспектива за страната ни, смята министърът:

"Аз лично бих разглеждал тази реплика като очакване към България да си свърши работата, да се засили сътрудничеството със страните-членки и постепенно  да започнем да решаваме проблемите, които имаме. Тежестта е по-скоро върху нас, а не толкова да се чудим какво г-н Юнкер е имал предвид. Въпросът е ние как ще се справим.  ЕК и всички колеги в страните-членки имат огромното желание да ни помогнат и колкото се може по-бързо механизмът да отпадне, но това трябва да стане с обосновка, която ние трябва да дадем."

След вчерашната българска офанзива в Брюксел, която включваше премиера, 7  министри и главния прокурор, Иванов не отрече, че се лобира срещу евентуалното разделяне на България от по-напредналата Румъния, но подчерта: "Нашето задължение е там, където имаме силни страни да ги подчертаем."