Най-вкусните рецепти за Никулден

В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи

В навечерието на големия български празник Никулден, plevenutre.bg направи проучване за кулинарните любители по приготвяне на традиционното ястие – шаран. Сладководната риба присъства на християнската трапеза от далечни времена, за да символизира силата и мощта на светеца Николай – владетелят на моретата и водните басейни.

Какво по традиционно ястие за Никулден от пълнен шаран, напълнил трапезата около себе си. В този случай може да се приготви шарана с плънка от сини сливи, стафиди, кайсии, домати, орехи и магданоз. Рибата се почиства и се осолява добре отвътре и отвън. Лукът се запържва до златисто, като в него се добавят и нарязаните на кубчета домати и сушени плодове. В запръжката се добавят и натрошените фъстъци и орехови ядки. На финала на пърженето се прибавят магданоз и подправки. Шаранът се пълни със запръжката и се шие с дебел конец. Слага се в добре загрята фурна на 200 градуса, обвит във фолио. Отстрани на тавата се добавят и нарязан домат и лимон на кръгчета. Готвенето продължава не повече от 20 мин.

За почитателите на традицията се предлага и обилното ястие – Рибник по никулденски. Необходимите продукти за него са: 1 кг. Шаран; 1,500 кг кисело зеле; 150 мл. Олио; 150 г. ориз; сол; червен и черен пипер. Нарязвате зелето ситно на котлона, за да поомекне, след това се прибавя оризът, който се сварява до полуготовност. Сместа се изспива в тавичка за печене като отгоре се поставя осоленият шаран. Запича се във фурната, докато придобие златисто-кафяв цвят.

За да разчупите празника променете традицията като си направите шарана по различна рецепта. Тази е с картофи, моркови, чесън и бяло вино, а рибата става изключително крехка и сочна, с добре запечена кожичка.