Доц. Атанас Семов в Плевен: Съдебната ни система не е слаба

"Политическата логика на прехода у нас предполагаше усилията за борба с корупцията в съдебната система да бъдат фиктивни", заяви доц. Семов в Плевен

Политическата логика на 25-годишния преход у нас предполагаше усилията за борба с корупцията в съдебната система да бъдат фиктивни. Това заяви пресклуба на БТА в Плевен доц. Атанас Семов, помолен да коментира състоянието на съдебната система днес.

Политическият елит и "логиката на грабежа" изискваха слаба или подложена на съмнения съдебна система, уточни той. Аз твърдя, че нашата съдебна система не е слаба, че проблемите в нея не са по-големи, от колкото във всяка друга сфера, но е удобно тя да бъде набедена - да бъде необходимият грешник, посочи преподавателят от Софийския университет.

Според него ЕК и по-общо ЕС изобщо не разбирали какво представляват Балканите. Те нямат и хабер какво сме ние, поради което нямат инструментариум за въздействие на държава като нас, е убеден Семов. Те не намериха такъв инструментариум в Гърция за 34 години членство, направиха поредица от геополитически грешки на Балканите, допълни той. "Те не могат да се справят с този наш властови феномен - злоупотребата с власт да бъде смисъл на властта. У нас копупцията е смисъл във властта и това рефлектира върху съдебната система жестоко", е убеден Семов. Според него другият проблем се корени в Конституцията, в която разделението на властите е приложено до степен до безконтролност.

Семов е убеден, че за състоянието на съдебната система има значение и българската народопсихология, в която идеята за идентичност е свързана със съпротива срещу всяка власт, което е формирало поговорката "Законът е врата в полето", предава БТА.