Меглена Кунева: Въпросът е ВСС разпознава ли отговорността си

Съдебна система и икономика по правилата ще изведат България на правилния път, убедена е Кунева

Истинският въпрос е разпознава ли Висшият съдебен съвет (ВСС) отговорността си в провеждането на съдебна реформа и постигането на националната цел да има справедливо правосъдие. Проблемът е, че съдебната система не иска да бъде самостоятелна, тя приема влиянието от страна на политици и партии и не действа според очакването на обществото. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на Движение „Бължгария на гражданите“  Меглена Кунева в ефира на Радио К2.

Кунева обаче подчерта, че ВСС е правителството на съдебната система и ако изпълнителната власт в лицето на който и да е министър започне да нарежда какво да се прави в съдебната система, се влиза в нарушение на основните правила на демокрацията за разделението на властите. Тя беше категорична, че правителството и парламентът ще направят всичко необходимо, за да дадат инструменти на съдебната власт – като закони, бюджет, нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекси, но съдебната система е тази, която трябва да припознае своята водеща роля в реформата. Ако ВСС отблъсква отговорността от себе си, промяната няма как да се случи, каза още вицепремиерът.

По думите й недоволството срещу ВСС е оправдано, тъй като той е органът, който е можел да реши проблемите в системата за случайното разпределение на делата. Ако не бяха толкова знакови дела като КТБ или откритото недоволство на френския посланик, тези проблеми щяха да се замазват, коментира тя.

Кунева каза още, че един от начините за подобряване на системата е внимателният подход към назначенията - да се подобрят правилата, по които се избира ВСС, начинът, по който се провеждат изслушванията и никога, по никакъв начин няма да приема вмешателство на политиците, посочи тя.

Кунева беше категорична, че разговорът за съдебната система е разговор за икономика. Всъщност ние говорим за бъдещето на страната, дали ще има икономика или не. Всички аргументи на инвеститорите, било то български или чуждестранни, да се изтеглят от България, е, че не вярват на съдебната система, коментира тя.

Това правителство ще удържи, но бих искала съдебната система и икономиката по правилата да бъде национална задача – само това ще изведе България на правилния път, посочи Кунева и призова освен съдебната власт и опозицията да припознае своята роля в този процес. Кунева подчерта, че следващата седмица правителството ще приеме Стратегията за съдебната реформа и ще се търси максимално широка подкрепа в парламента за нейното приемане.

Меглена Кунева посочи още, че постигането на справедлива съдебна система е и в интерес на големи инвестиционни проекти, като предложеният от правителството хъб за разпределение на газ до Варна. Това е възможен, голям и достоен проект за България, посочи тя.