Звезден дъжд в небето над Плевен тази нощ

В своя пик броят на метеорите ще достигне 120 „падащи звезди” на час

Космическото зрелище е последното по рода си за тази година. България е в очакване на поредния дъжд от звезди, който ще е с най-добра видимост от неосветените части на Северна България. Това означава, че хората от покрайнините и селата, далеч извън градските светлини, ще могат да станат свидетели на падащите звезди.

Метеорният дъжд се проявява от няколко дни насам, като най-големия си пик очаква да бъде в нощта на 13-ти срещу 14-ти декември. Както и отминалите, така и този метеорен дъжд си има своето наименование - Джеминиди. Получил го е, тъй като от гледна точка на земния наблюдател падащите звезди идват от точка в съзвездието Близнаци (Gemini).

Пикът на Джеминидите ще бъде в 23,30 ч. по Гринуич на 13 декември (1,30 часа българско време на 14 декември). В този момент броят на метеорите ще достигне 120 „падащи звезди” на час. Астрономите обаче твърдят, че те ще валят с подобна интензивност през цялата нощ.

Условията за наблюдението на Джеминидите тази година ще бъдат почти идеални, но стига да няма облаци. Причината, е, че Луната няма да пречи на зрелището, тъй като събитието тази година съвпада с новолунието.