Жива или изкуствена коледна елха?

На пръв поглед разликата не е голяма, въпрос на избор е кой какво ще предпочете

Наближава Коледа, а заедно с нея и бума по избирането на символичното коледно дръвче. Още от древни времена започва традицията по украсяването на вечнозеленото иглолистно дърво. Тогава, разбира се, не е съществувала изкуствената синтетика и хората са красили домовете си с живо дръвче.

Предимствата на истинското дърво обаче не замират и днес, когато много от семействата решават в дома си да присъства все още уханието на елата. Само до преди няколко години всеки можеше да си купи от всяка точка на града/селото истинско дръвче. Цената им в плевенска област вървеше според големината и вида на елата, като варираше от около 10 до 100 лв. на бройка. Чичковците на пазара тогава се снабдяваха от най-близката гора и движеха смело бизнеса си без определена легитимация за онова време.

Днес обаче също се предлагат живи елхи, но вече с много по-голяма надценка и само в определените за това места. Живите дървета варират в саксии от 20-30 лв на бройка, в зависимост от тяхната големина. Законът с право е отредил нужна документация и право на само определените за това търговци да извършват сеченето от горите. Строгостта на взетите мерки е голям плюс за опазването на горските участъци от тяхното все по-бързо заличаване.

Но дали това е минус за обикновения куповач на елха, който в модерно днешно време е свикнал всичко да е изкуствено и направено с кич, за да се привличе внимание. Както в света, така и в Плевен тенденцията клони към изкуственото дърво. Plevenutre.bg забеляза, че не на всеки вече му се занимава с купуването, носенето и по-голямото внимание на живата елха. Затова решението, макар и по-евтино, е изкуствено коледно дръвче. На пръв поглед разликата не е голяма, и двете са с прекрасни украси, но е въпрос на избор кой какво ще предпочете. Лесно достъпни са и могат да се открият в най-близкото "Левче".

Важно е при всички да се усети коледната магия и настроение, което само празничното дръвче умее да придаде, било то живо или изкуствено.