УМБАЛ-Плевен сред лидерите по донорски ситуации за 2014-а

Към момента са четири успешните реализации на донорство в Плевен

Общо през 2014 г. 120 българи са получили нов шанс за живот, след като са им били присадени органи от донори. Това съобщи д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

От донори в мозъчна смърт са извършени 79 трансплантации, от живи донори трансплантациите са 20 и още 20 българи са получили органи в чужбина. От всички донорски ситуации 15 не са реализирани по медицински причини и само една – поради отказ на близките на починалия.

Това е рекорден ръст в трансплантациите у нас. За пръв път те са повече от ново включените в листите за чакащи. За сравнение с 2012 г. донорските ситуации у нас са били само две.

Успешни реализации на донорство се отчитат и в Плевен. Досега са били по 2-3 на година, но към момента - преди края на 2014 г. случаите са четири. Последните две донорски ситуации в Университетската болница са възникнали в рамките на седмица и успешният им завършек е дал шанс за трансплантация на 7 българи.

Още 28 болници в страната са бази за донорство. Шампиони по донорски ситуации тази година са университетска болница „Св. Марина” във Варна, МБАЛ „Иван Селимински” в Сливен, „Пирогов”, УМБАЛ „Георги Странски” в Плевен и МБАЛ Бургас.