Как се справя РДПБЗН-Плевен с опасните вещества и отпадъци?

Дейността на РДПБЗН-Плевен във връзка с откриването, предаването, изследването и съхранението на опасни вещества

Дейностите по химическа, биологическа и радиационна защита, извършвани от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи (ГДПБЗН - МВР) и териториалните и звена при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали се регламентират с инструкция № Із-2401 от 16.09.2011 г. и се провеждат в случаите на:

- промишлени аварии, съпроводени с експлозии, пожари, отделяне на опасни химически вещества и разпространението им в атмосферния въздух;

- промишлени аварии с отделяне на опасни химически вещества в резултат на изтичане или разливи;

- аварии, свързани с разрушаване на магистрални тръбопроводи за течни или газообразни химически вещества;

- аварии и инциденти с железопътни и автотранспортни средства при превоз на опасни химически вещества.

След провеждане на дейности за намаляване и ликвидиране на последиците, в резултат на посочените по-горе случаи екипите на ГДПБЗН - МВР и/или на териториалните й звена събират опасните отпадъци от аварията/инцидента, след което собствениците им ги предоставят за унищожаване на юридически лица, които са лицензирани да извършват тази дейност по реда на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Разходите за събиране, предварително съхраняване, третиране и транспортиране на отпадъците са за сметка на първоначалния причинител на отпадъците или настоящия, или предишния притежател на отпадъците.

Когато причинителите на отпадъци са неизвестни, разходите по възстановяването на качествата на околната среда се поемат от лицата, в чието държане се намират отпадъците. Притежателите на отпадъци трябва да ги предоставят за събиране, транспортиране и третиране на лица, които имат право да извършват тези дейности в съответствие с този закон.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) води регистър на лицата, притежаващи документи за извършване на тези дейности. Допълнителна информация и конкретни указания могат да се получат от Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Плевен.