Историческото бягство на село Беглеж

Заселниците решават новото име на селото да бъде Беглеж, т.е. село на бегълци

Беглеж се намира в община Плевен, Област Плевен. Според проучванията историята на селото започва в края на 15 век, около 1600-1625 г. По време на размириците на Осман Пазвантоглу и при чумната епидемия е трябвало да бъде преместено. От археологическите паметници се разбира, че в местностите „Камен дол“, „Балийца“ и „Селишкият геран“ са съществували селища. В ранното средновековие има тъмни местни предания и легенди за съществуването на село само на "Селишкият геран".

Предци на днешните Беглежани са българи от Родопите, бягащи от помохамеданчване от тамошното село Плиздица. Преминавайки през Троянския и Етрополски проход, старейшините заселват хората между реките Вит и Осъм. Така заселниците решават новото име на селото да бъде Беглеж, т.е. село на бегълци. В речника на селяните влизат изразите „бягството“ и „беглежко тегло“, напомнящи вечно за нерадостната съдба на беглеца.

Признати паметници на културата днес са православният храм „Св. Вознесение Господне“, както и две жилищни постройки частна собствeност. През 2001 г. частен имот на братя Железарови се преустройва в етнографски музей, дарен на кметството за тази цел. През 2005 г. кметството по проект изгражда паметник на участниците във войните над 200 беглежани.

Сред природните забележителности, недокоснати от вредности и строителство, са каньоните на реките Вит, Катунешката река, наричана от беглежани „оная река“, местностите „Кривокрой“, „Пчелина“, „Метильова локва“ и др.