Пневмонии напълниха плевенската болница

Заболяването е в резултат на нелекуван навреме грип или остра вирусна инфекция

Пациенти с пневмонии напълниха болниците. Най-много са пациентите в София, Пловдив, Плевен, Монтана, Видин и Стара Загора, съобщава "Монитор", като се позовава на вирусолози от Районната здравна инспекция в столицата. Заболяването е от типа вирусна пневмония и е в резултат на нелекуван навреме грип или остра вирусна инфекция.

Броят на болните се увеличава постоянно заради продължителното отсъствие на джипитата по време на коледните почивни дни. Повечето от пациентите са настанени в болниците след потърсена помощ в спешните приемни кабинети на лечебните заведения или са закарани там с линейки.

Ако лечението на грипа и острите респираторни заболявания започне навреме и адекватно, заболяването преминава за около седмица и не оставя отражения в организма. Особено опасен е вирусът на инфлуенцата, както и рино- и аденовирусите на грипоподобните болести за децата. При всеки пети малчуган се стига до усложнения, като най-често става дума именно за пневмонии, бронхолити или бронхити.

Независимо от увеличаващия се брой на болните от грип епидемия няма да бъде обявена преди Нова година. От районните здравни инспекции се надяват, че заразата ще се ограничи с излизането на учениците във ваканция. Според тях за епидемия ще може да се говори не по-рано от 20 януари, малко след като децата и тийнейджърите тръгнат пак на училище.

От пневмония у нас всяка година умират около 2000 души.

От грипа да се пазят най-вече бременните и по-пълничките, които са по-податливи на лесно заразяване, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.