Защо годината започва от 1 януари?

Януари е изобразяван с две лица – едното гледало към отминалата година, другото – към новата

С особена емоция е изпълнен първият ден от Новата година. От една страна започваме нещо ново, а от друга – едва сме се разделили със старото. Затова много често януари е изобразяван с две лица – едното гледало към отминалата година, другото – към новата.

През този първи месец старите българи започвали да създават поредния модел на света, в който искали да живеят. В него включвали изстрадалия си житейски опит, познанията си за природата и съседите си. Имали огромна надежда, която ги тласкала към невероятно положителен оптимизъм.

Смята се, че на 1 януари не се работи къщна и стопанска работа. Църквата е посветила този ден на последователя на Христос – свети Василий. Той развил идеята за активното добротворство и милосърдие, като израз на Христовия закон за любовта и прошката.

Поради това януари е наситен с достатъчен брой пречистващи обреди. Предците ни знаели, че всяко ново нещо трябва да започне на чисто и с вяра в това, което правят, за да докарат работата до край. И се захващали още от първия ден на Новата година...

Иначе откритието, че Новата година започва от 1 януари, дължим на египтяните. Те съставили своя слънчев календар през III-то хилядолетие пр.н.е и чрез него открили, че продължителността на годината е 365 дни.