Проф. Горчев: Не е нормално 20-годишни момичета да имат рак

„Обществото е болно, което кореспондира със състоянието на нацията“, заяви Горчев по btv

Проф. д-р Григор Горчев направи равносметка за изминалата 2014 г. в предаването „Тази събота“ по bTV. Той сподели, че за него това е било една успешна година в личен и професионален план. „Най-вече успяхме да дадем нова методика за ракови заболявания, започнахме бъдещи проекти“, сподели Почетният ректор на МУ-Плевен и началник на Клиниката по гинекология в плевенската болница.

Професорът категорично заяви, че е оптимист, но въпреки това понякога и оптимизмът му избледнява. Това е така, защото е огорчен, виждайки резонанса на обществото и раковите заболявания.

„Обществото е болно, което кореспондира със състоянието на нацията. Не е нормално да идват при нас жени по на 20-23 години със сериозни ракови заболявания. В САЩ това е рядко, а при нас вече е стандарт. И твърде много боли. Причината е обща – лична здравна профилактика, лична здравна култура и най-вече грешна здравна реформа. Тая надежда, че ще бъдат по-добри дните най-вече за онкоболните пациенти…“, коментира той.

Според проф. д-р Горчев лекарите трябва да бъдат реалисти, защото те са надеждата тук да помагат на хората. Точно затова и хилядите предложения за работа в чужбина са претърпели отказ от професора.

„Мисията ми е тук. Човек има нужда да прави това, което е в България. За мен е важно, че в България има много, много неща, които трябва да се направят!“