Потресаващо: Старци тънат в нечовешка мизерия и чакат смъртта (Снимки)

Кирил Кирилов и съпругата му се нуждаят от спешна намеса на институциите

На вниманието на "Социални грижи", Община Плевен и всички институции, които могат да помогнат за настаняване в старчески дом на Ани Кирилова и Кирил Кирилов!

Plevenutre.bg получи тревожен сигнал за състоянието, в което се намират те. Посетихме и на място дома им в квартал "Сторгозия", а гледката е меко казано потресаваща. Възрастните хора живеят в нечовешка мизерия и единствено плъховете са тези, които виждат отблизо положението им.

68-годишният мъж има проблеми с алкохола, изпаднал е в депресия и е твърдо решен да приключи с живота си. 73-годишната му съпруга не може да направи нищо по въпроса и също примиренчески чака най-лошото. Най-близките им хора са по чужбина и са вдигнали ръце от тях. Други роднини им помагат, но те са стигнали тавана на силите си и се надяват институциите да вземат отношение.

Кирил е бил 5-6 месеца на лечение в Славяново преди време. От три години не спира да пие. Съпругата му пък има оформена и подписана молба за дом, но при запитване от социални служители тя отказва да постъпи... Взимат малко над 400 лева общо от пенсиите си, но те отиват основно за алкохол. Други семейства от кооперацията са подавали жалби до кварталния и ХЕИ, но развитие по въпроса няма.

С Ани и Кирил трябва да бъдат проведени сериозни разговори от специалисти, които да успеят да ги убедят, че имат нужда от помощ и грижи.

Plevenutre.bg се наема да запознае съответните институции с проблема и ще предостави контакти на всеки, който изяви желание да помогне по някакъв начин.