Мизия в паника от нов потоп

Нивото на Скът се покачва драстично, има опасност пак да залее града

Мизия е в паника заради заплахата от нов потоп вследствие на драстичното покачване на река Скът, която през август наводни града. „Водният стълб е започнал да се повишава от началото на седмицата. Опасността от ново наводнение е напълно реална”, призна кметът Виолин Крушовенски. Според градоначалника бедата идва от язовирите по течението на реката, които образуват водосбор. Крушовенски дори предполага, че някое от съоръженията е преляло, но според кметовете на съседните села няма преливащ язовир към момента, съобщава "Монитор".

„Независимо на какво се дължи пълноводието на Скът, кошмарът от 1 август отново ни връхлетя с пълна сила. Опасността, че може да се повтори, не ни дава покой”, каза кметът на потопения град. След потопа проверка на прокуратурата установи, че стената на един от 39-те язовира по поречието на река Скът е била повредена.

В края на миналата година от екоминистерството заявиха, че 78 от язовирите в страната са в предаварийно състояние и са потенциално опасни за населението. „Вече са предприети мерки за ремонт на 33 от съоръженията, а други 5 вече са извадени от предаварийно състояние и не носят риск за хората”, увери зам.-министърът на околната среда Павел Гуджеров пред Bnews.

По думите му в момента обемът на водата в язовирите е под критичните нива и няма опасност от преливане. „Водните басейни в страната са готови да поемат нови количества вода при евентуалното затопляне и топене на снеговете в края на седмицата”, категоричен бе Гуджеров.

В края на годината беше сформирана междуведомствена работна група, която се зае с проблемите на съоръженията. Експертите установиха, че 268 от язовирите са с неясна собственост. За 2 седмици от „Напоителни системи” са установили собствениците на 133 от язовирите.
Докато бъдат открити стопаните на останалите 135, отговорността за състоянието им поема „Напоителни системи”. За допълнителните дейности към язовирите МС отпусна на дружеството 500 000 лв. Вчера зам.-министърът на екологията заяви, че „Напоителни системи” не могат да оперират със средства на имоти, които не са тяхна собственост.

„Ще намерим начин парите да се отпуснат на областните управители или общините. Ще следим стриктно дали са изпълнени указанията за ремонти и гарантиране сигурността на хората в близост до водните басейни”, гарантира Гуджеров.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"