Мъките на Света Татяна

Днес имен ден празнуват Таня, Татяна

Света Татяна е раннохристиянска мъченица. Почитана е както от православната църква, така и от католическата. Живяла е в Римската империя по време на император Александър Север.

Приживе Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. След всяко мъчение Бог обаче извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Тези слуги на управителя били разколебани в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата им и да ги обърне към себе си.

И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да спре мъченията над невинната римлянка. А когато ги осияла светлина от небето, те видели ангели да подкрепят страдащата девица, не могли да издържат повече.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра, управителят наредил незабавно да я обезглавят.

Света Татяна е с особена почит в Русия, считана е за покровителка на студентите. Така нейният ден – 12 януари, се отбелязва като ден на младостта и студентите.