Започва ежегодното преброяване на водолюбивите птици в Плевенско

Експертите еколози ще извършат наблюдението си по поречията на реките Дунав, Искър, Осъм и Вит

От 16 до 18 януари ще се проведе 39-то ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. То се осъществява със съвместното участие на експерти от Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околна среда в Плевен и др. градове, както и дирекции на НП „Централен Балкан”.

И тази година в мониторинговия доклад са включени най-важните водолюбиви птици на територията на България. Тяхното наблюдение осигурява отчитането на 98% от числеността на презимуващите в страната водолюбиви птици и техните зимни местообитания. В рамките на тазгодишното преброяване ще бъдат посетени крайбрежието на река Дунав и цялото Черноморско крайбрежие.

Експертите еколози ще извършат наблюдението си по поречията на реките Дунав, Искър, Осъм и Вит. Те ще обхванат териториите на областите Плевен и Ловеч, като ще имат предвид и язовирите Каменец, Тотлебен, Славяново, Горни-Дъбник, Телиш и Александрово. Част от инспекцията ще продължи и по микроязовири, рибарници и блата.

Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където зимуват. То се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.