Близо 1400 души празнуват имен ден в Плевен

Повод да почерпят имат: Антон, Антоанета, Антоан, Антонина, Антония, Тони и др.

17 януари е църковният празник Преподобни Антоний Велики. Народът го е наричал и Лелинден.

Самият Антоний Велики бил чудотворец. Бил покровител на чумата и болестите, лекувал тежко болни и прогонвал бесовете от човешките тела и души.

В по-стари времена този ден се празнувал за прогонване от болести и най-вече от върлата чума, която в някои райони на страната била известна с името "Леля", поради строгата забрана да се назовава с истинското й име. Старото българско вярване твърди, че за да се предпазят хората от върлуващите болести, на помощ идвали светците Св. Антоан и Св. Атанас, смятани за братя. Именно от днес започвало омилостивяване на чумата и продължавало на следващия ден.

По традиция жените правили пресни питки с мед, които раздавали помежду си за здраве. Пие се и домашно, "некръстено" червено вино с профилактична цел и за здраве.

По старо поверие тази "бабичка" (чумата) докопвала не отделен човек, а цяло село или град, в които имало най-много натрупани грехове. По този начин почитайки светеца, той показвал пред околните, че ще спазва моралните норми и обществени закони, които сам е създал.

В Плевен ще черпят тези, които носят имената: Антон – 322-ма на брой, Антоанета – 312, Тони – 214, Антония – 187, Донка – 162, Тотка – 138, Антоан – 30 и Антонина – 13.