Проектът "Синя стая" в Плевен скоро ще е факт

Съвместна инициатива между Прокуратурата и Център „Отворена врата” - Плевен

На 14 януари 2015 година, в град Плевен се проведе работна среща между ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Плевен в лицето на г-н Иво Радев, г-н Владимир Николов, г-жа Диана Маркова и ръководния екип на Център „Отворена врата” град Плевен.

Поводът за срещата беше обсъждането на конкретните стъпки за реализиране на съвместната инициатива между Прокуратурата и Центъра за изграждането в Плевен на специално оборудвана „Стая за щадящо изслушване на деца жертви или свидетели на престъпление” или т.н. „Синя стая”. Реализирането на проекта ще спомогне за промяна на практиката за изслушване на деца и привеждането й в съответствие с изискванията на международните правни актове, по които Република България е страна.

Целите на една такава практика са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

Предстои финализирането на проекта, като ще бъде подписано нарочно споразумение между Окръжна прокуратура град Плевен, Районна прокуратура град Плевен, Окръжен съд град Плевен, Районен съд град Плевен, ОД на МВР- Плевен и Център „Отворена врата” град Плевен, информират от Окръжна прокуратура - Плевен.